Amenajări

Ghid pentru amenajarea curților mici

Idei, sfaturi și soluții.

Iti doresti o curte precum cele din reviste? Descopera care sunt pasii esentiali in amenajarea unei curti de mici dimensiuni!

Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa se bucure de un spatiu ideal, in care sa se poata relaxa, sa se destinda si sa uite, chiar si pentru cateva momente, de grijile si problemele de zi cu zi. Daca te numeri printre norocosii care beneficiaza de o curte, fie ea si de mici dimensiuni, atunci ar trebuie sa o amenajezi intr-o mainiera cat mai potrivita, astfel incat sa te poti bucura in voie de acest spatiu.

Amenajarea unei curti in functie de pozitionarea acesteia

Locul in care o curte este amplasata este primul criteriu de la care ar trebui sa pornesti pentru a amenaja un astfel de spatiu cat mai eficient si in conformitate cu dorintele personale.

Curte interioara mica

Curtea interioara este reprezentata de acea portiune, ce se regaseste in spatele casei, si care este de obicei de dimensiuni mai mici, ferita de ochii musafirilor. Acest concept este preluat de la populatiile din Marea Britanie si America, cu intentia de a se crea un spatiu adecvat de depozitare a ustensilelor necesare unei locuinte, dar si un loc guvernat de intimitate, ideal pentru a petrece timpul liber.

curte-mica-interioara-1

 

 

 

Materiale de finisaj pentru o curte mica

In ceea ce priveste alegerea materialelor de finisaj, posibilitatile sunt multiple. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca optiunile tale sunt cele indicate si in concordanta atat cu stilul de amenajare gandit, cat si cu dimensiunea de care dispui.

Alei pavate( din beton)

Aceasta metoda de amenajare este din ce in ce mai intalnita, intrucat reprezinta o solutie repida, moderna si care rezista in timp. In plus, aleile pavate cu beton sunt eficiente pentru crearea unui spatiu ideal pentru masina, astfel incat accesul in curte sa fie mult mai rapid.

Amenajare_Curte_Mica-600x600

In general amenajarea unei astfel de suprafete presupune crearea unei mici zone de depozitare, camuflata de elementele de decor. Un gratar, o zona de dining si de relaxare poate fi solutia ideala, in special pentru o curte interioara de mici dimensiuni. Nu uita sa iti pliezi alegerile intotdeauna in functie de spatiul de care beneficiezi, astfel incat sa creezi un loc cat mai armonios si relaxant, fara sa fie incarcat de detalii nesemnificative, fara vreo utilitate anume.

Curte exterioara mica

Curtea exterioara este definita de spatiul din fata casei, care, poate fi de mici sau mari dimensiuni. Principala regula in amenajarea unui astfel de spatiu este sa tii cont de dimensiunea suprafetei folosibile, libere, pe care sa o trasformi intr-un spatiu ideal pentru tine, pentru a te relaxa si a petrece timp alaturi de prieteni sau persoane dragi tie.

Sfat:

  1. In cazul unei curti mici, ai putea sa organizezi amenajarea pe mai multe etaje, creand prin terasare mai multe nivele, pentru a oferi un plus de dimensinalitatea intregului spatiu.
  2. Foloseste plante mici sau de dimensiuni medii, de preferat cat mai apropiate de culoare gazonului, pentru a nu crea impresia de loc aglomerat.
alei-pietris-5

ILUMINARE, DECORAȚIUNI ȘI MOBILIER

iluminarea-curte-4
decoratiuni-curte-3
curte-moderna-1

Cum să iluminezi corespunzător o curte mică

Nu uita ca iluminarea este la fel de importanta, cu atat mai mult intr-un spatiu mic. Chiar daca o curte se bucura de suficienta lumina naturala, cu siguranta serile alaturi de prieteni se vor prelungi si vei avea nevoie de o sursa de lumina. Cel mai bine ar fi sa alegi corpurile de iluminat in functie de activitatile desfasurate: lumina mai puternica si cat mai apropiata de cea naturala in zona gratarului sau a mesei si lumina ambientala in restul spatiului.

Cum alegi decoratiunile potrivite unei curti mici

Indiferent de dimensiuni, o curte ar trebui decorata si personalizata in maniera in care sa te simti confortabil, sa te bucuri de un loc primitor si pe placul tau. Nu uita insa, sa nu aglomerezi spatiul cu elemente de decor din abundenta, ci doar sa punctezi acolo unde este cazul. Iata cateva sugestii din care te poti inspira!

Mobilierul dintr-o curte de mici dimensiuni

Chiar si o curte de mici dimensiuni poate fi o oaza de relaxare, daca alegi mobilierul ideal dimensiunilor de care dispui. Un balansoar, un hamac, sau chiar un leagan vor reprezenta elementel cheie, care sa constituie un plus de confort. Daca spatiul iti permitem poti pune chiar o un set de masa cu scaune, pentru momentele petrecute alaturi de prieteni. Iata cateva idei care te vor ajuta sa pozitionezi mobilierul pentru curte cat mai eficient posibil!

curte-romantica-1
curte-romatica-5
curte-moderna-3